2014. május 30., péntek

A történelem sodrában. Újabb séta!

Megérkezett az készülő kötet szerkesztett változata! Még van vele munka, de a messzeségben már dereng a könyvkiadás rögös útjának a vége. Mindeközben meg kell állapítanunk, hogy itt a nyár, újra sétaidő van, aminek a kihasználására egy mobil történelemórát javaslok Baross Gábor-telepen, A történelem sodrában címmel: ezúttal azt idéznénk fel, hogy hogyan kapcsolódik a telep története ahhoz, amit a történelemkönyvekből megtudhatunk. (...)

A séta ott kezdődik, hogy elmorfondírozunk azon, hogy miért is jött létre Baross Gábor-telep, mik segítették a kialakulását, és kik tettek érte, majd belecsöppenünk az első világháborúba, ahonnan a Tanácsköztársaság rövid, de szerencsére forrásokban bővelkedő történetére térünk át. Meg lehet majd tudni, hogy ki volt az a Csókási, akiről utcát neveztek el, miért jött be a nagytétényi plébánosnak a kommunizmus, és hogy miért nem működött a barossi kisvonat. A háború vége és az azt lezáró trianoni béke után nem csak Magyarország, de Baross
Gábor-telep is gyökeres változáson ment keresztül, a politikai élet pedig a mindennapok részeként mindenhol ott volt. Az iskolaigazgató egy pártnak volt a helyi vezetője, és egy kocsmában elejtett mondatból kerekedett politikai per. A NEP akkor még nem a szovjet gazdaságpolitikát jelentette, hanem a szomszédban lakó miniszterelnök pártját - bár Tüske úrnak ez nem tetszett. Megnézzük, hogy hova bújtak az emberek a bombázások elől, mielőtt karácsonyi ajándékként bevonult volna a szovjet hadsereg, végezetül pedig a kommunizmusnak az egyetlen máig is érzékelhető fizikai lenyomatáról és az átnevezésekről tudhatunk meg egyet s mást, míg végül elérünk 1950. augusztusáig, amikor megalakult a XXII. kerület. 
A séta 2014. június 14-én, szombaton lesz, remélhetően abszolút emberbarát időpontban, délután öt órától legkésőbb este hétig. A IV. utca és a Dózsa György út sarkán találkozunk, és templom mellett fejeződik be a séta, ahol lehetőség lesz a könyvkiadás támogatására is - minden adományt szeretettel fogadunk, és amint lehet, könyvvel honorálunk! Az esemény természetesen ingyenes, szeretettel várunk mindenkit! 

Nincsenek megjegyzések: