2014. augusztus 28., csütörtök

Kistétény független, de miért?

Kistétény egyik első épülete: a Szent Mihály kápolna.
Forrás: Fortepan
Készül a könyv Baross Gábor-telep történetéről. Ha érdekel, akkor kattints ide!  

Idén nyáron volt Mosonmagyaróváron egy konferencia, mely a Településegyesítés - ikervárosok címet viselte. A konferenciára készülve kezdtem el komolyabban érdeklődni az 1873-as év iránt: nem csak Budapest megalakulása kötődik ehhez a dátumhoz, de Kistétény (a mai Budatétény) önállóvá válása is. Az érdekelt, hogy hogyan vált két részre Tétény, miért akart (akart-e) önálló lenni Kistétény? 

Az eredmény: majdnem
semmi. A két érintett község, Nagytétény és Budatétény iratanyaga nem maradt meg erről az időszakról, a járási iratok között pedig szerepel ugyan a szétválás ténye, de csak az iktatókönyvben, a határozatok sajnos kiszortírozásra kerültek. Amit nem szortíroztak ki, az a nagytétényi izraelita hitközség vitája, amiről már korábban is írtam

Párkányi Ferenc, az 1950-es években működő helytörténész szerint „írott emlék vajmi kevés maradt,” az önállóvá válást tényként kezeli, annak okait és körülményeit – valószínűleg forrás híján – nem vizsgálja, ahogy későbbi helytörténeti művek sem. Joó Ernő hivatkozik egy rendeletre, (123/7/1873 BM) de sajnos ez alapján sem lehetett a dokumentum nyomára akadni, (a Nemzeti Levéltárban nem tudták értelmezni a jelzetet,) így nem tudjuk, hogy a különálló község létrehozását ki vagy kik kezdeményezték, és milyen érvek, indítékok hangzottak el pro vagy kontra. Ajánlom még a témában Sarnóczay György műveit (itt és itt és itt), de sajnos itt sem találunk választ a kérdésre. 
A Klauzál-villa manapság
A kevéske, amit tudunk, az az, hogy Kistétény-puszta 1873-ban vált önálló településsé, 614 lakossal. Az új települést ekkor főleg szőlőművelésből élő kapások alkották, kiegészülve pesti szőlőbirtokosokkal (Klauzál Gábor villáján ma emléktábla is van, és a Klauzál Társaságot sem kell bemutatni), és néhány kőművessel. A település házai elszórtan helyezkedtek el, nem alakult ki olyan központ, mint például Nagytétényben - ez, azt hiszem, máig igaz a településrészre, ez is adja valahol a báját. 
Ha valaki jobban utánajárt, mint én, vagy más módon tud valamit Kistétény önállósodásáról, ne tartsa magában, jöhetnek a kommentek, üzenetek! 

Olvasnivaló: 




Nincsenek megjegyzések: