2014. augusztus 14., csütörtök

A jó gyáros: Sólyom Barna Zoltán

Forrás: Tanulmányok Budapest Múltjából XXX.
Készül a könyv Baross Gábor-telep történetéről. Ha érdekel, akkor kattints ide!  

Baross Gábor-telepen az általunk ismert fontos emberek többsége a katolikus vallást követte. Ennek oka egyrészt az, hogy a telep lakosságának túlnyomó többsége katolikus volt, másrészt az, hogy az egyházközség iratai fennmaradtak, míg a barossi reformátusok életéről nem maradt fenn levéltári fond vagy irattár. Egy üdítő kivételről tudunk, aki protestánsként volt fontos ember nem csak a telepen, de egész Nagytétényben: Dr. Sólyom Barna Zoltán, a Hungária Gumigyár református igazgatója, aki a harmincas években a munkásokkal fenntartott jó kapcsolatáról, szociális érzékenységéről volt híres. (...)



A Hungária Guttapercha és Gumigyár Rt. a Nagytétényi út mentén az 1930-as években.
Forrás: Kesselyák Péter gyűjteménye
Sólyom B. Zoltán 1888-ban született Tiszafüreden, és 1910-ben szerzett vegyészmérnöki diplomát a budapesti Műegyetemen, ahol tanársegédként is dolgozott, majd 1923-tól a Hungária Gumigyár alkalmazottja, később igazgatója lett. Nagytétényben először 1934-ben tűnik fel a neve, ekkor már mint gyárigazgató, sőt, a barossi Polgári Kör – Halmos Gusztáv, Bessenyei Sándor, és Vucsenik István társaságában – tiszteletbeli elnökké választotta. Öt évvel korábban még nem szerepelt a Kör tagjai között, később sem merül fel a neve ilyen összefüggésben, és a negyedszázados évfordulón sem említik, így véleményem szerint nem a Polgári Körben végzett munkájáért kapta a tiszteletbeli elnöki címet, inkább kívülről segítette a telepen létrejövő kezdeményezéseket. Erre jó példa, hogy amikor a barossi iskola állapota tarthatatlanná vált, az igazgató felajánlott egy épületet ideiglenes iskolának a gyáron belül.
A Nagytétényi Újság rendszeresen beszámol a Hungária Gumigyár ünnepségeiről, kiemelve „a gyár nemesszívű igazgatójának” és feleségének példaszerű viselkedését. Minden évben rendeztek karácsonyi ünnepséget a munkásoknak, amire a község vezetését, sőt volt, hogy magasabb rangú vendégeket is hívtak. Ezeken az alkalmakon több száz munkásgyerek kapott ajándékot, a munkások kitüntetéseket vehettek át, és ünnepi beszédek, műsorszámok hangzottak el. A gyárban működött közművelődési egyesület is.
Sólyom B. Zoltán egy könyve a gumigyártásról.
Forrás: antikvarium.hu
Az igazgató a gyárhoz igen közel, az I. utca 7-ben lakott tanítói végzettséggel rendelkező feleségével. A feleség nem tudjuk, hogy tanított-e, de férje oldalán részt vett a társasági életben. Igen népszerű volt a munkások körében, és e mellett a Nemzeti Egység Párt helyi szervezetében tevékenykedett, mint a női csoport elnöknője. Eközben a férj sem maradt távol a politikától, ugyanis virilistaként (tehát nem választáson nyert mandátummal, hanem vagyoni alapon) a nagytétényi közgyűlés tagja volt 1936-tól.
Az igazgató nem csak a gyár vezetőjeként, de tudományos munkát végző kutatóként is ismert. Nagytétényi tevékenykedése mellett a Műegyetemen tanított, több kutatóintézetnek és laboratóriumnak volt tagja vagy vezetője, és több könyve is megjelent a gumigyártással kapcsolatban. Elsősorban gyártástechnológiával foglalkozott. Egy cikke itt olvasható, megjelenésekor már Nagytétényben dolgozott.
Sólyom Barna Zoltán 1960-ban halt meg Budapesten.

További olvasnivaló: 

A Hungária Gumigyár, mint szociális és kulturális intézmény (LINK)

Városi legendák Baross Gábor-telepen (LINK)


2 megjegyzés:

Marika írta...

Üdv,

Nagyon jó volt olvasni a történetét a Gyárnak. Valamikor a szüleim és én is itt dolgoztam, illetve itt éltünk, itt jártam iskolába Baross Gábor telepen.
Köszönet a Blog készítőinek.
Szarvady-M.Mária

Bayer Árpi írta...

Szívesen. :) Ez a gyár történetének csak egy kis szelete, sajnos, összességében elég kevés dolgot tudok a gyár életéről.