2012. augusztus 30., csütörtök

Verseny. Új helyszín, új források

A kutatás igencsak változatos dolog. Nem csak ül az ember a levéltárban. és régi iratokat olvas, vagy görnyed a laptop előtt, és blogot ír. A következő feladatom például helyismereti verseny szervezése lesz a Baross Gábor általános iskola diákjainak. A versenyben segítő szerepe lesz a blognak, így napokon belül megjelenik egy újabb fül fölül, ahol az alsósoknak és felsősöknek külön elérhetőek lesznek a feladatok, az eredményhirdetés után pedig a helyes megfejtések is. 
Hétfőn voltam a kutatás kapcsán utoljára Székesfehérváron. A legérdekesebb téma a Bizzer Pál plébános személyére vonatkozó iratok lettek volna, de azt jogi okok miatt nem adták ki. Fontos forrásnak bizonyultak a Actio Catholica számára írt jelentések áldozók számáról, olvasott újságokról, a vadházasságokról a közösségi életről és sok más fontos adatról. Olyan adatok derültek például ki, hogy a barossi templomban 1938-ban összesen 11204 esetben járultak szentáldozáshoz a hívek, a hasonló méretű Budatétényben viszont több, mint kétszer ennyi alkalommal: 25006-szor. 
Most új helyre teszem át a kutatás "központját", mégpedig egyrészt a Szabó Ervin Könyvtárba, másrészt az Országos Széchényi Könyvtárba, ahol a sajtóanyaggal fogok megismerkedni. A munka már elkezdődött, talán a jövő héten be is tudom  fejezni. 

Nincsenek megjegyzések: