2012. augusztus 9., csütörtök

Újratöltve

A játék véget ért, és eredmény is született: köszönjük Béres Istvánnak a megfejtést! A jutalma a még megjelenés előtt álló Baross Gábor telep kialakulásáról szóló cikk, amit elküldtem neki e-mail-ben. Gratulálunk!
Tegnaptól újra megy a szekér, gyűlnek az adatok a telep múltjáról. Eddig írásos, és kisebb részben képi forrásokat kutattam, most új irányokba is elmegyünk: a Kempelen Farkas Gimnázium törifaktosait is bevonom a kutatásba, így a projekt ez a része kutatócsoporttá bővül. Imre bácsi kapcsolatait és a társadalomtudományok módszerét felhasználva az évtizedek óta Barosson élőket fogjuk kérdezni arról, amiről az írott források nem tudnak. 
Az interjúkészítés a társadalomtudományok kedvelt eszköze: a szociológia, és a néprajz egyik fő módszere, a történettudományban pedig "oral history"-nak nevezik. Ezáltal nem csak adalékokat gyűjtünk a telep történetéhez, hanem "adatmentés" is folyik: első kézből kapunk olyan információkat, amik nincsenek leírva, és elkopnának, feledésbe merülnének pár év alatt. 

Nincsenek megjegyzések: