2014. február 6., csütörtök

A Hungária Gumigyár, mint szociális és kulturális intézmény

Meghívó a Gumigyár karácsonyi ünnepségére. (Köszönet a képért Kesselyák Péternek!) 
A Hungária Gumigyár sokáig "rejtőzködött:" sehol nem volt róla használható kép, nincs levéltári fondja (vagy nem tudok róla), pedig igen fontos szerepe volt Nagytétény és főleg Baross Gábor-telep történetében. Az épülete a mai Lidl helyén volt, a telep "aljában." Jelentősége nem csak abban állt, hogy munkát adott többszáz embernek, köztük sok barossinak is
, hanem kulturális jelentősége is volt a gyár Közművelődési Egyesülete révén, amit egy időben a telepen lakó Ambrus Károly vezetett, sőt, sportköre is volt. A gyár 1920-as években épült, igazgatóját pedig Dr. Sólyom B. Zoltánnak hívták, aki - feleségével együtt - nagy népszerűségnek örvendett a munkások között. (Teljes bejegyzés)


A Hungária minden évben szervezett karácsonyi ünnepélyt. Ezeken az alkalmakon megjelentek a község ismertebb személyei is, plébánosok, igazgatók, sőt, egy alkalommal még Shvoy Lajos székesfehérvári püspök is részt vett az ünnepségen. Karácsony alkalmából minden évben megajándékozták a munkások gyermekeit: 1938-ban például 589 (!) gyermek kapott ajándékcsomagot, ami ruhát, édességet, vagy a munkások által készített játékot tartalmazott. Míg a gyerekek ajándékot, a munkásoknak díjakat, dicséreteket osztott ki a gyár vezetősége.
A gyár nem csak a szociálisan rászorulókat segítette, de a kulturális életből is kivette a részét a Hungária Guttapercha és Gumigyár rt. Közművelődési Egyesület révén. Minden évben bált szerveztek, amin a tánc mellett különféle előadásokkal szórakoztatták a jenelevőket. Fellépett például a Gumigyár énekkara, illetve jelenteket adtak elő a munkások. A Közművelődési Egyesület Sport Szakosztálya szervezett versenyeket is, egy házi vívóbajnokság eredményét a Nagytétényi Újság is közölte.
A Hungária nem csak egy munkalehetőség volt az itt élők számára. Jelentős részben az igazgatónak, Sólyom B. Zoltánnak és feleségének köszönhetően a szabadidő eltöltésére, művelődésre is lehetőség nyílt a gyár által biztosított kereteken belül, valamint a szociálisan rászorulók is számíthattak a vezetőség támogatására.
Végül rendes kép is akadt a gyárról, ráadásul publikált kép, valószínűleg a húszas évek végéről vagy a harmincas évek elejéről. Íme:
A Hungária Gumigyár, a mai Lidl helyén. (Forrás: Tanulmányok Budapest Múltjából XXX. 141. o. )

Nincsenek megjegyzések: