2012. szeptember 24., hétfő

Nyolcvan éves bulvár

Székesfehérváron akadt a kezembe az Actio Catholica Sajtó szakosztályának jelentése az 1934-5-ös évről, amiből megtudhatjuk, hogy milyen újságokra fizettek elő a barossiak a templomszentelés utáni évben. A szigorú számok mögött valós emberek állnak, érdemes egy kicsit elidőzni az olvasási szokások felett. Sokat elárulhat ez a telepről. Természetesen nem önmagában érdemes vizsgálni őket, csak úgy, ha más egyházközségek adatait is ismerjük, az olvasott újságokról is tudunk valamit, és más éveket is megnézünk. 
Itt és most nem fogom az összes szempontot érvényesíteni, csak néhány érdekességet említek meg. Konkrétan egy újságot emelek ki: a Friss Újságot. Ezt az 520 családból 85-ben olvasták, ezzel a telep legnépszerűbb lapjának számított. (Második helyen A Szív állt, 45 példánnyal, harmadikon pedig az Uj nemzedék 30-cal.) Kicsit utánamentem annak, hogy pontosan mivel foglalkozott ez a folyóirat? Miután kibogoztam a szatmári, aradi és erdélyi Friss Újságok közül azt, amit Nagytétényben is olvashattak, kiderült, hogy egy pletykalappal állunk szemben. Ezen felül viszont majdnem semmilyen információhoz nem jutottam hozzá az internet segítségével, úgyhogy bővebb információval csak a könyvtárból való hazajövetelkor fogok tudni szolgálni. 
Forrás:  kieslbach.hu
Egy adatot mégis találtam, és ez érdemes a közlésre. A Budapesti Negyed című folyóirat 1995-ben kiadott egy tematikus számot a magyar milleniuról, 1896-ról. Ebben szerepel a következő cikk: "Miről számol be egy új bulvárlap, a Friss Újság bűnügyi rovata?" (Tessék nyugodtan rákattintani a linkre, érdemes!) Mindenféle elemzés nélkül a bűnügyi rovat cikkeit láthatjuk egymás alatt. A nyelvezete a korra jellemző, de a funkciója ugyanaz, mint a mai bulvárnak: lehet szörnyülködni a világ gonoszságán, fennakadni az erkölcstelenségen és derülni az ember hülyeségen. Szórakoztató olvasmánynak kiváló! 

Nincsenek megjegyzések: