2012. szeptember 18., kedd

Miért jó Baross Gábor telepen lakni?

Ez volt a legnépszerűbb kérdése a Baross Gábor telepi elemi népiskolában általános iskolában kiírt pályázatnak. Ma délelőtt megkaptam a beküldött pályázatokat, és a buszon azonnal nekiláttam az olvasgatásnak - fülig érő szájjal. 
Mielőtt egy kicsit szemezgetnék belőle, teljessé teszem a képet. Már írtam róla, hogy a szervezek egy helytörténeti játékot az iskolában (a feladatlapok fel vannak töltve a "vetélkedő" fül alatt). Ennek keretében írtuk ki a pályázatot az iskola tanáraival három témában:

  1. Miért jó Baross Gábor telepen lakni? 
  2. Írj köszöntőt Baross Gábornak! 
  3. Miért Baross Gáborról lett elnevezve a telep? Találj ki egy történetet! 

A beérkezett fogalmazások többsége az első témát választotta. Határozottan kiderül a szövegekből, hogy nagyon szeretnek itt lakni. Volt, aki a mentális térképét írta le a I. utcától a IV. utcáig, méghozzá versben.
"A III. utcában a háziorvosi rendelő,
a IV. utcában Márti néni turkálója lelhető."

 Több ismerősöm, mikor először érkezett ide, felkiáltott: "De hisz ez egy falu!" Látható módon ennek a tíz éves korosztály is tudatában van: általában azért szeretnek itt lakni, mert közel van az iskola, lehet biciklizni és tollasozni az úton, és Budapesthez tartozik, mégis vidéki a környezet. Többször visszaköszönt a kerület szlogenje: Kisváros a nagyvárosban.  A terület múltjával, helyzetével is tisztában vannak. Az egyik ötödikes fiú írta:  
"Baross Gábor telep Budapest déli részén Dél-Budán található a XXII kerületben. Egyik oldaláról Budatétény, másik oldaláról Nagytétény határolja. Az én dédapám már az 1920-as évektől él itt, tehát az őseim is jól érezték magukat, ha még mindig itt lakunk."
Van, aki nem itt született, hanem később költöztek ide szüleivel, mindenki nagy örömére: 
"Szüleim azt szerették volna, hogy kertes házban lakjunk. Én pedig kutyát szerettem volna! Így teljesült a vágyunk!"
A második lehetőséget jóval kevesebben választották. Itt is volt, aki versben fogalmazott, és meglepően jól ismerték a Vasminiszter életét. Nem csak a vasút fejlesztéséről tudtak, hanem a postával, hajózással is összefüggésbe hozták, és volt, aki születésének és halálának az időpontját is megemlítette. Hamar ismertté vált a pár éve az I. utca sarkán álló Baross Gábor szobor. 
"Sok korszakalkotó tettet vittél végbe, 
Vasútvonalakat hoztál létre.
Osztottál, szoroztál,
Vitel árakat is megszabtál. 
Munkádnak itt nem volt vége, 
mert a Dunai hajózást vetted kézbe." 
A harmadik feladatra egy pályamunka érkezett, de jövő hét elejéig még be lehet adni a pályázatokat. A telep névadásáról szóló kitalált történetnek szerintem ez a legérdekesebb része. Arról van szó, hogy milyen híres embert választanak a telep lakói névadónak. 
"A bankár Kossuth Lajost választotta ki, mert szerinte a világ a pénz körül forog. (Ő volt az első pénzügyminiszter.) A bíró Deák Ferencet, mert szerinte az igazság a legfontosabb. A pap Assisi Szent Ferencről szerette volna elnevezni, hisz hit nélkül nem teljes az emberek élete."

Eredményhirdetés a Baross Gábor napokon!

Nincsenek megjegyzések: