2014. december 19., péntek

Mérföldkő

Mindenekelőtt szeretném megköszönni mindazoknak, akik ott voltak az utóbbi évek helytörténeti előadásain, sétáin, egyéb rendezvényeken, különösen a vasárnapi könyvbemutatón, olvasták (olvastátok) a BarosssBlogot, és valamilyen formában olyan visszajelzést küldtetek, hogy érdemes ezt csinálni, van rá igény! Különösen szeretném megköszönni Imre bácsinak, a könyv producerének és atyjának a munkáját, és jó egészséget kívánok neki, valamint az Önkormányzatnak, hogy anyagi támogatásukkal lehetővé tették, hogy kiadásra kerüljön a könyv! Felsorolni is hosszú lenne azokat, akik egyéb módon, munkájukkal segítették a könyv létrejöttét!
A könyvbemutatóról és az utóbbi idők eseményeiről többen is írtak, ezekből a Rólunk írták menüpont alatt lehet szemezni, a könyvhöz jutásról itt lehet olvasni! 

Hogy kezdődött?

A blog ötlete annak a hatására pattant ki a fejemből, hogy rájöttem arra, hogy Barossról (és valószínűleg
ez minden település(rész) XX. századi történetére igaz) nem fogok tudni átfogó képet alkotni a nélkül, hogy a helyieket bevonnám a kutatásba. A helyi emlékezet, egyes életutak, megőrzött tárgyak, képek, levelek, és minden, mai a múlthoz kötődik a történelem része. Sőt, a történelem valójában nem a levéltárakban és a könyvtárakban van, hanem mindenfelé. Ezeket pedig Barosson akkor tudom csak összegyűjteni, ha az emberek tudják, hogy létezik ez a kutatás.
Úgy gondoltam, hogy ha én megosztom az eredményeimet a blogon, akkor az emberek felmásznak a padlásra a régi ládáért, elküldik a barossi szüleik, nagyszüleik telefonszámát, hogy hívjam fel, mert mesélne, és megmutatják az évtizedek óta a fiókban őrzött, régi képeket. Mi sem bizonyítja jobban naivitásomat, mint ez a gondolat... :)
Az első bejegyzés 2012. február 8-án született - közel három éve. Amit leírtam benne, az csak lassan valósult meg, és nem csak a kutatás, de a Baross Gábor-telep is láthatóvá vált a világhálón. (Vö.: "Aki nem tudná - én sem tudtam sokáig - a Baross telep a XXII. kerületben van..." - Városban blog.)  
Már a blognak is van története, ez idő alatt (ezzel a bejegyzéssel együtt) 146 poszt született, és 14038 kattintás esett különböző webhelyekről. Volt néhány helytörténeti séta, több előadás, és egy iskolai vetélkedő is, született publikáció és konferencia előadás. A cél számomra egyértelmű volt: készüljön el az Imre bácsival közösen jegyzett könyv. 


Megjelent a könyv, mi lesz a bloggal? 

Szakmai közhely, hogy a kutatást csak abbahagyni lehet, a végére érni soha. Ennek a fényében a Baross-kutatást sem tekintem abbahagyottnak, bár a következő időszakban energiáim nagy részét valami egészen más fogja lekötni. Ami eddig pörgött, az most igencsak lelassul, és átalakul: a következő időszakban az interjúzásra, illetve a már elkészült interjúk feldolgozására szeretnék több időt és energiát fordítani, illetve más kutatások és témák is hevernek az asztalon. 
Lelassul és átalakul a blog is: a rövidebb, heti rendszerességgel megjelenő cikkeket felváltják a ritkábban (de havonta legalább egyszer) jelentkező, hosszabb bejegyzések, valamint reményeim szerint nyitottabbá válik a blog, és több vendégbejegyzés készül majd (most nullánál tartunk - ennél biztos több lesz). Az eddigieknél egy kicsit kevésbé fogok a szűken vett Baross Gábor-telepre fókuszálni. A történeti vonal természetesen megmarad, és zömében a Budafok-Tétényen belül maradunk, de nem zárkózok el a már korábban (például itt és itt) is pedzegetett, elméletibb és átfogóbb témák elől. Valójában arról fogok írni, ami éppen foglalkoztat, amit majd más, a kerület és a történelem valamelyikéhez (vagy mindkettőhöz) kötődő vendég bejegyzését olvashatjátok majd. 
Ez most egy vízválasztó. A konkrét cél a könyv volt, ez megvalósult, most új célt kell találnia a blognak - ebben számítok az olvasókra is: tessék bátran hozzászólni, véleményezni! Így, közösen tudunk értéket létrehozni. 

Nincsenek megjegyzések: