2013. március 15., péntek

A Wenczel-fivérek


A Wenczel-fivérek, Tibor és Árpád hivatalosan Budatétényben éltek ugyan, de közel voltak Baross Gábor telephez: a mai Vencel-kert és Vencel utca viseli a nevüket, itt volt a telkük. Budapestről költöztek ki, kezdetben csak nyaralót vettek, majd a helyi közéletbe is bekapcsolódtak. Biztosan tudunk még egy testvérükről, Tivadarról, aki 1900-ban klinikai gyakornokként dolgozott a lakcímjegyzék szerint. Szintén innen derül ki, hogy a család a budapesti Mária Valéria utca 19-ben lakott. A gyerekek ekkor már félárvák, édesapjuk, aki szintén Tivadar névre hallgatott és kúriai bíró volt, már 1891 előtt elhunyt, így a családot özvegye, Heinrich Karolina vezette.
dr. Wenczel Árpád, mint a Budapesti Ügyvédi Kamara tagja minden bizonnyal a leggazdagabbak közé tartozott Barosson. József körúti lakásából járt budatétényi nyaralójába, amihez úszómedence és több melléképület is tartozott. Befolyását jelzi, hogy a templom felszentelése alkalmából külön meglátogatta Shvoy Lajos, a székesfehérvári püspök. Róla kapta a nevét az Árpád utca, ami a mai Rózsakert utcának volt egy szakasza.
Az ügyvéd úr aktívan részt vett a közéletben: a Templomépítő Egyesület bizottsági tagja volt, később védnöke is. A harmincas évek második felében a nagytétényi közgyűlés elnökeként tevékenykedett, és Budatétény képviselő-testületének is tagja.
Tibor amellett, hogy miniszteri tanácsos volt, Barosson az egyházközség is sokat köszönhet neki. Kezdetektől tagja a képviselő-testületnek, 1928-ban pedig a Templomépítő Egyesület elnökévé választják. A templom megépülése után a Templomépítő tagdíjait radikálisan – 12 pengőről 2,4 pengőre – akarta leszállítani a nehéz gazdasági helyzet miatt, hogy sikeresebb legyen a tagtoborzás. Elképzelését Bizzer Pál lelkésszel szemben is támogatta a tagság, de azzal a feltétellel, hogy a következő év végén határoznak arról, hogy megtartják, vagy visszaállítják-e a tagdíjakat. Ő javasolta azt is, hogy az egyesület ne változtasson a működésén annak ellenére sem, hogy a templomot felszentelték, hiszen még sok tennivaló akad. Tibor 1940-ben már mint nyugdíjas tevékenykedik.

Nincsenek megjegyzések: