2012. április 2., hétfő

Kastélytúra

Forrás: www.nagytetenyi.hu

A tegnapi és mai napom a nagytétényi kastély bűvöltében telt. Kezdődött a vasárnapi terepbejárással, bútormúzeum-nézéssel, és várt sikereket könyvelhettem el. Tetszett, ahogy meg van rendezve a kiállítás: az adott teremről laminált lapokon olvashat az ember, megismerve a korszakot, a bútorokat egyenként, és egy-egy különleges darabról részletes ismertetést is kaphat. A 300 forintos ifjúsági jegy teljesen emberbarát, és különféle programok is vannak: a kedvencem a kosztümös tárlatvezetés, ami azt jelenti, hogy mindenki kaphat utcai ruhára felvehető, különböző korokhoz tartozó ruhákat, és abban hallgathatja az idegenvezetőt. 

Baross témájában a felvilágosítást a jegyeket áruló néni tudta megadni. Mint kiderült, a hetvenes évek óta nem jelent meg olyan mű, ami a kastély történetével foglalkozik, és az akkoriak - amiket fénymásolatban meg is mutatott - csak röviden, a XVIII. századot középpontba állítva írnak a kastélyról. Viszont egy újabb szakmai kapcsolatra tettem szert személyében, és ez ugródeszkát jelenthet a nagytétényi helytörténettel foglalkozók eléréséhez is. 

Ilyen útmutatások alapján olvastam ma a kastélyról. Kiderült, hogy a XVIII. század végén az uradalmat felosztották három részre, és ez lényegében a II. világháború utáni időkig fennállt. Lőwy Mór az 1870-es évek elején vette meg a kastély kétharmadát, részben Hugonnay Vilma családjától, aki a kastélyban született. A Lőwy család birtokában is maradt az épület különböző csődök, névváltoztatások, és viták után is egészen a II. világháborúig. A család vagy a kastély története is megérne egy kutatást, eddigi ismereteim alapján mindkét téma gazdag fordulatokban.

Nincsenek megjegyzések: