2013. december 26., csütörtök

Karácsony a háborúban. Közös történelem.

Közös történelem... Ha kíváncsi vagy, olvasd végig! 

Vannak olyan időszakok az ember életében, amire valami miatt jobban emlékszik, mint a többire. Ilyen időszak a fiatalság, vagy egy-egy olyan nap, időszak, ami fontos, meghatározó volt az életünk további alakulásában. Az első szerelem, egy beszélgetés vagy váratlan esemény, az érettségi vagy az utolsó napok egy munkahelyen, esetleg egy ünnep...például a karácsony. Főleg, hogyha az egybeesik szovjetek bevonulásával. 1944 karácsonyán ez történt Baross Gábor-telepen. (Teljes bejegyzés)

A front érkezésére természetesen lehetett számítani. Monostori Antal emlékei szerint "1944 október vége lehetett, amikor a tanítás közben kinyílt az osztály ajtaja, és megjelent egy magas – legalábbis, nekem, mint gyereknek magas – repülős katona és a következőket mondta:
-Tanító néni! A gyerekeket tessék véglegesen hazaengedni!
60 év távolságából úgy emlékszem, hogy 1945 májusáig ez volt az utolsó alkalom, hogy iskolába mentünk."
Az ünnep előtti napokat a lakosság egy része már óvóhelyen töltötte, de karácsonyeste sokan saját házukban ünnepeltek. Ekkor érkezett az orosz hadsereg, csendben, ellenállás nélkül. Harc nem volt Barosson, és csupán három bomba esett ezen a területen, emberéletben - tudtommal - nem esett kár. 
Budapest ostroma. Jan. 1-én Albertfalván túl voltak az oroszok. Forrás: http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/map/buda.html
Volt olyan, aki a közelben teljesített szolgálatot honvédzászlósként, de elhatározta, hogy az ünnepekre hazaszökik valahogy. Egy BMW motorral, a Sinkovits Imre által megformált tizedeshez hasonló módon, belövésekkel kísért útja végén érkezett meg a telepre, ahol elrejtette az egyenruháját és minden felszerelését. Másnap reggel meglepődve tapasztalta, hogy egy szovjet katona jön vele szeme az utcában, hóna alatt egy bejglivel. Ekkor már civilben volt, így nem tudódott ki, hogy katona, és ez után már nem is indult vissza az alakulatához, tehát máig katonaszökevénynek minősül. Szerencséjére a később felálló néphadsereg nem nagyon foglalkozott azzal, hogy ki szökött meg a korábbi Honvédségtől.  
A tizedes meg a többiek. Forrás: www.est.hu 
Az ünnepek alatt az óvóhelyen nem állt meg az élet. Magdics Imre, a telep papja jelentést készített a háborús károkról a püspöknek, amiből kiderül, hogy karácsony reggelén még megtartotta a szentmisét, de vízkeresztig (jan. 6.) nem tudtak visszatérni a templomba, így az óvóhelyen tartották az esedékes keresztelőket, sőt, olyan is volt, aki az óvóhelyen mondta ki a boldogító igent. Nőtt az áldozók száma, a gyónók pedig annyian voltak, hogy a budatétényi missziós testvérek segítsége is elkellett. 
Az újrakezdés viszont nehéz volt. Az egyesületi életet újra be kellett indítani, (egyedül az Oltáregyesület működött töretlenül,) az iskolán kívüli ifjúság "valahogyan eltűnt," az iskolakötelesek pedig "kissé elvadultak." Nagy veszteség a Historia Domus, amit az orosz katonák tüzeltek el. 
Sorsfordító emlék. Nem csak egy generáció emléke, de a mai Európában "A" háború, ami politikailag, és kulturálisan is máig meghatározó. Magyarország, és a térség többi országa számára sorsfordító időszak: az addigi rendet új rend váltotta fel fél évszázadra. Nem is gondolnád, hogy hány véletlen kell ahhoz, hogy most itt lehess, ezt a blogot olvashasd. Biztos vagyok benne, hogy mindenki izgalmas és megindító történetekre bukkan, ha utánajár a családi legendárium történeteinek, és kérdez. 
A kutatás eddigi fázisaiban olvastam és írtam. A következő évben sokkal többet fogok beszélni és kérdezni Baross Gábor-telep első félszázadáról. Ha bárki tud segíteni azzal, hogy válaszol, vagy ajánl valakit, aki válaszolni tud, megköszönöm a segítségét. Ha valaki kíváncsi arra, hogy milyen válaszokat kaptam eddig, azt szeretettel várom január 17-én a Cziffra-központban, Nagytétényben! 

Közös történelem. Nagytétény és Baross Gábor-telep 1900-1950 
Helyszín: Cziffra György Nagytétényi Kulturális és Szabadidő Központ
Időpont: 2014. január 17, péntek 18:00 
A rendezvény ingyenes. Adományokat a Baross-könyv kiadásának fedezésére elfogadunk! 

Nincsenek megjegyzések: