2014. június 20., péntek

Választások a Horthy-korban: A Nagytétényi Újság tudósításai

Gömbös Gyula, nagytétényi birtokos.
Forrás: Wikipédia
Készül a könyv Baross Gábor-telep történetéről. Ha érdekel, akkor kattints ide

A hétvégi "mobil történelemórán," alias helytörténeti sétán szóba került a Horthy-korszak választási rendszere, és a felszíni kapargatások, valamint néhány kérdés után arra jutottam, hogy érdemes itt a blogon is kitérni arra, hogy hogyan is működött valójában a választási rendszer a két világháború között, és hogy hogyan szavaztak a környéken. Az egész téma nagy falat lenne egy bejegyzésnek, úgyhogy ez a következő hónapokban többször is visszatérő téma lesz. Első alkalommal a Nagytétényi Újság és a helyi politika közötti összefüggésekre szeretnék rámutatni. 
A Nagytétényi Újság egyértelműen a Nemzeti Egység Pártjához kötődik - amint ez a cikkekből kiderül. A párt vezetője Gömbös Gyula, akit különös figyelemmel ajándékoz meg Tessely lapja, hiszen nem csak "egyszerűen" miniszterelnökről, hanem nagytétényi birtokosról van szó. A másik, sokat emlegetett személy Marastóni László, aki nagytétényi jegyző, majd a környék országgyűlési képviselője lesz, sőt, Tessely halála után ő lesz a lap főszerkesztője.  (...
 Alatta átalakul a lap, a címe is megváltozik, 1939-től 1944-ig Budavidéki Hírlap néven működik tovább.
Már a Nagytétényi Újság is többször beszámol a NEP (Nemzeti Egység Pártja) helyi szervezetének munkájáról, és úgy tűnik, hogy a közélet fontos figuráinak jelentős része tagja is a pártnak. 1935-ben, az országgyűlési választások előtt egy váratlanul alakuló barossi választási gyűlésről számol be a lap, a maihoz képest igencsak mézesmázos stílusban, minden ellenzéki pártot majdnem teljes mértékben kihagyva a tudósításokból:

Furcsa eset történt a Baross Gábor telepen az elmúlt héten. A Nemzeti Egység helyi vezetősége szívélyes látogatást tett Baross Gábor telepi híveinél, hogy a községi választásokkal kapcsolatban tájékoztatást kapjon az ottani jelölésekről.
Le kell szögeznünk azt a tényt, hogy a telepiek példás együttműködéssel Gömbös Gyula kibontott zászlaja alá sorakoztak és a hatalmas többség szívvel-lélekkel támogatja Nagytétény községet hazafias munkájában.
A furcsa eset mégis megtörtént, ugyanis felállott egy Tüske nevű polgártársunk, aki kijelentette, hogy ő a felsőtelepen lakik s a felsőtelepiek nem azonosítják magukat az alsótelepiek jelöltjeivel.
Ez a különös felfogás mindenkit méltán gondolkodóba ejthet. Alsó és felső telep?! Most, amikor a nemzeti összetartás, a Nemzeti Egység gondolatát akarjuk diadalra juttatni az egész vonalon! Alsó és felső telep! Most, amikor országos viszonylatban is teljes összefogásra van szükség. És ebben az atmoszférában jön Tüske úr, aki még Baross telepet is parcellázni kívánja.
Szerencsére a szavazásnál a gyülekezet nem azonosította magát e furcsa felfogással, mert Tüske úr magára maradt különleges parcellázási elméletével.

(Nagytétényi Újság, 1935. júl. 1. III. évf. 13. szám 5. o.)

Marastóni László, Nagytétény főjegyzője, majd képviselője
Forrás: Nagytétényi Újság
Marastóni ez évben megnyerte a választást, amiről a Nagytétényi Újság is lelkendezve számolt be, és a kampányban, valamint a választás utáni lapszámokban kiemelten, több méltató cikkben foglalkozik az új képviselővel, aki - a beadott ajánlások alapján - igen nagy arányú győzelmet aratott: 7492 ajánlás támogatta, a másik említett jelölt, Gróf Szécsen Miklós pedig csak 1369-et kapott. Konkrét, választási számadatokról az újság 1934-ben számol be, a megyebizottsági választások esetében. Ekkor 1701 szavazat érkezett a már nyolcezres községben, tehát a teljes lakosság 21%-át jelenti. Közülük mindössze 104 fő szavazott az "ellenlistára," ami feltehetőleg a szociáldemokratákat jelentette, a többiek itt is Marastónit támogatták, ekkor még főjegyzőként.

Nincsenek megjegyzések: