2014. december 26., péntek

Szakdolgozat karácsonyra: Lokalitás és társadalom Budapest agglomerációjában: helyi identitás Nagytétény Baross Gábor-telepen.

Kapni

A karácsonyt az Urbanista kezdte, a Palotabarát tollából származó, a könyvet bemutató cikk ugyanis nem csak a blogon, hanem az Indexen is megjelent, ráadásul képpel. Szóval így nézett ki:
A barossi templom az Index főoldalán.
Forrás: index.hu (a hirdetést átalakítottam)

Köszönet érte! A könyvhöz való hozzájutásról bővebben ebben a bejegyzésben írtam, de az oldalsáv tetején is megtaláljátok, e bejegyzés mellett jobbra.

Adni

Karácsonyra nekem is volt egy tervem, ha úgy tetszik, egy ajándék a BarosssBlogtól, ha úgy tetszik, akkor egy adósság törlesztése. Baross történetéről nem csak könyv készült, hanem szakdolgozat is. Sokan kérdezték már tőlem, hogy mi a különbség a kettő között. Most arra szeretnék lehetőséget adni, hogy
ne csak elbeszélésből lehessen a két mű közötti különbségről hallani, hanem konkrétan össze is lehessen hasonlítani. A könyv megjelenése volt a nehezebb feladat, most már nincs más hátra, mint elérhetővé tenni a szakdolgozatot, úgyhogy kattintsatok bátran a cím bármelyik sorára:



Mégis: mi a különbség?

A könyvet Imre bácsival közösen készítettük, így például az általa írt részek a szakdolgozatban - nyilvánvalóan - nem szerepelnek. Ezen kívül a szakdolgozat és a könyv között a fő különbség a célközönség: az előbbi főleg a szakmának íródott, az utóbbi pedig a környékbeliek és érdeklődők számára készült. Először a könyv kéziratát zártuk le 2013 nyarán, a szakdolgozat pedig 2014 tavaszán készült el, tehát a könyv készült el előbb. A helyi kutatás már korábban lezárult, tehát a szakdolgozat nem tartalmaz olyan történetet vagy személyt, ami a könyvben nincs benne.
A könyv függeléke egyedi, a közölt források, az Imre bácsi által készített iparosok-kerekedők listája, a közösen írt Életrajztöredékek tehát nem szerepelnek a szakdolgozatban. Ez egy olyan része az anyagnak, ami főleg a helyieknek szól, a szakdolgozat fő kérdései szempontjából nincs meghatározó szerepük. Ugyanez igaz a képekre és a könyvben megjelenő keretes szövegekre is.
A szakdolgozatból kikerült néhány esemény, illetve az Imre bácsi által írt, az építészetről szóló fejezet, kibővült viszont két nagyobb bevezető fejezettel. Az egyik Budapestről és az agglomeráció történetéről, a telep környékéről és a nagyobb folyamatokhoz való kapcsolódásról szól, a másik pedig az identitás fogalmáról, különösképpen a helyi identitás megközelítési lehetőségeiről. Erre azért volt szükség, mert a szakdolgozat tárgya nem Baross, hanem (ahogy a címe is mutatja) a helyi identitás az agglomerációban. A telep és története valójában "csak" egy mélyfúrás, egy példa arra, hogy hogyan formálódik egy új településrész önálló entitássá, közösséggé. Ehhez kapcsolódóan a történetek kiegészülnek olyan elemzésekkel, amik azok számára, akik őseiket, emlékeiket, vagy az ismerős helyszíneiket keresik, valószínűleg unalmassá és vontatottá tették volna a könyvet.
Összességében úgy látom, hogy a különbség nagy, de az alap ugyanaz. A könyvet nem pótolja a szakdolgozat, a kettő némileg más műfaj, különböző hangsúlyokkal. Remélem, hogy az is kedvet kap a könyvhöz, aki most a szakdolgozatot olvassa, és aki már olvasta a könyvet, annak esetleg  jó kiegészítés a szakdolgozat.

Nincsenek megjegyzések: