2013. október 10., csütörtök

A püspök útja - újra! Készirat.

A PÜSPÖK ÚTJA. Végigjárjuk azt az utat, amit Shvoy Lajos püspök járt be, amikor a templom nyolcvan éve a templomszentelés alkalmából egész napját Baross Gábor-telepen töltötte. Fény derül arra, hogy mennyibe került egy ebéd a püspökkel, mit rontott el a Nagytétényi Újság, hogyan csalt az építőmester, bemutatom a régi templomot és azt, hogy mi volt előtte, ezen kívül megismerjük a Páll-féle vendéglőt, korabeli lelkészlakot, a kétszeresen utcanévadó Wenczel Árpád romos villáját, és azt, hogy hogyan lehet válságban templomot építeni. 
Találkozó: október 26-án, szombaton 16.00-kor a Baross Gábor Általános Iskola előtt. A sétának kb. 17.45-kor lesz vége. A séta ingyenes. 

Az utóbbi héten több fontos esemény is történt Baross Gábor-telep kapcsán, és a következő időszak sem lesz eseménytelen, ezért most nem a telep történetéről, hanem a jelenéről lesz szó. A mai menü a Püspök útja séta, egy múlt heti konferencia, valamint a készülő könyv helyzete. (tovább)
A séta közkívánatra kerül újra megrendezésre, és a résztvevők ezúttal nem csak a templomszentelés napját, de a templomépítés körülményeit, a felmerülő problémákat, konfliktusokat, valamint néhány anekdotákat is megismerhetnek. 
Hely, identitás, emlékezet - ez volt a címe annak a konferenciának, amint a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartottak múlt héten. Két napon keresztül, két szekcióban hangzottak el különböző tudományterületek képviselőinek az előadásai: pszichológusok, szociológusok, történészek, levéltárosok mutatták be kutatásaikat. Több előadás is kapcsolódott valamilyen módon a blog témájához, amik közül ki kell emelni  Barna Ildikó és Kocsis János Balázs előadását, melyek a Budapesten belüli, szűkebb környezethez való kötődésről, valamint az agglomeráció és a főváros viszonyáról szóltak. Baross Gábor telepről "Nagytétény mostohagyereke": helyi identitás Baross Gábor-telepen címmel tartottam előadást, melyben arra kerestem a választ, hogy miért alakulhatott Nagytéténytől eltérő, sőt, sokszor azzal szembehelyezkedő öntudat a telepen. 
A könyvről örömmel jelenthetem, hogy halad. A kéziraton már az utolsó simításokat végezzük Imre bácsival, lassan a képek beillesztésére kerülhet sor, és a lektor is elkezdheti a munkáját egy-két héten belül. Nem szeretnék ígéretekbe bocsátkozni, de reálisnak látom, hogy karácsonyra már a fa alatt lehet a kötet. 
De mit is tartalmaz vajon a könyv pontosan? Alapvetően három részből áll. Az első rész a legterjedelmesebb, itt található a főszöveg: a telep története a kezdetektől nagyjából 1950-ig, Nagy-Budapest létrejöttéig. Külön fejezetet kap az iskola, az egyházközség, de nem maradunk a telepen belül, megismerjük a környéket is, különösen Nagytétényt és azt is, hogy hogyan kapcsolódik a telep története ahhoz, amit az iskolában tanítanak erről a korról. 
A második nagyobb rész az itt élők életét mutatja be, családonként vagy személyenként. Azok kerülnek bemutatásra, akiknek a neve többször előkerül Baross Gábor telep kapcsán, például Halmos Gusztáv vagy a Nagytétényi Újság főszerkesztője, Tessely Károly. 
A harmadik, záró rész a mellékelteket tartalmazza, amik bepillantást engednek a korabeli mindennapi életbe és a fontos eseményekbe: visszaemlékezések, korabeli újságcikkek, jegyzőkönyvek szerepelnek ezek között. 
Ha valaki bármilyen módon tudná támogatni a könyvkiadást, akár pénzzel, akár ilyen téren szerzett tapasztalattal, kapcsolatokkal, az ne tartsa magában, írjon bátran a jobb oldalt látható e-mail címre! 

A PÜSPÖK ÚTJA. Végigjárjuk azt az utat, amit Shvoy Lajos püspök járt be, amikor a templom nyolcvan éve a templomszentelés alkalmából egész napját Baross Gábor-telepen töltötte. Fény derül arra, hogy mennyibe került egy ebéd a püspökkel, mit rontott el a Nagytétényi Újság, hogyan csalt az építőmester, bemutatom a régi templomot és azt, hogy mi volt előtte, ezen kívül megismerjük a Páll-féle vendéglőt, korabeli lelkészlakot, a kétszeresen utcanévadó Wenczel Árpád romos villáját, és azt, hogy hogyan lehet válságban templomot építeni. 
Találkozó: október 26-án, szombaton 16.00-kor a Baross Gábor Általános Iskola előtt. A sétának kb. 17.45-kor lesz vége. A séta ingyenes. 

Nincsenek megjegyzések: