2012. június 13., szerda

Kis kutatásmódszertan

"Tippek és trükkök" címke alatt elkezdtem egy sorozatot, aminek nem lett folytatása. Itt az idő: most lesz. 
Odáig jutottam legutóbb, hogy beírjuk a keresendő személy nevét az adatbázisba, és böngészünk az eredmények között. Nagyon sok hasznos dolgot megtudhatunk innen: lakcímét, születési évét, házastársa nevét, és azt is felmérhetjük, hogy zömmel mivel foglalkozott. Van, akitől rengeteg adásvételi szerződés kerül elő, van, aki perekben szerepel, de fellelhetjük a házassági szerződéseket és a végrendeleteket is. Egy mozdulattal megspóroltuk több száz méter anyag átnézését! (NB: levéltárakban az iratok mennyiségét iratfolyóméterben adják meg. Ez nem olyan mint a fényév, itt tényleg méterekről van szó.) 
A találatok között böngészgetve mégis figyelembe kell venni valamit: nincs minden feldolgozva! Sőt, valójában az iratok többsége nincs benn az adatbázisban, de ez ne keserítsen el senkit, ugyanis néha így is több, mint száz találat közül kell válogatni. A levéltárosok folyamatosan töltik fel az adatokat, így előfordulhat, hogy ami ma még csak egy híján húsz, az holnap nem tizenkilenc, hanem huszonegy lesz. 
Ha megtaláltuk, amit kerestünk, akkor már csak ki kell kérni az iratot, és pár nap múltán kezünkbe is vehetjük. Hogy eztán mit kezdünk vele, arról majd később. 
 
Holnap újabb területet vonok be a kutatásba: megyek Székesfehérvárra, a püspöki levéltárba! A barossi egyházközség 1993-ig ide tartozott, Prohászka székhelyéhez. 

Ez itt a fehérvári püspöki palota, amiben a levéltár is működik. 

Nincsenek megjegyzések: