2012. április 20., péntek

Canonica visitatio

Elkészítettem a Baross Gábor telep kialakulásáról szóló rész első szöveges változatát. Ennek  rövidített változata nemsokára olvasható is lesz itt, a blogon. Előre felhívom a figyelmet arra, hogy ez még nem a végleges változat, kerülhetnek elő újabb források, merülhetnek fel újabb megközelítések, amik változtatnak a dolgokon! 
Az utóbbi időben jártam a plébánián is, hogy az ottani iratokba belenézzek. Találtam Canaonica visitatio-t 1948-ból, templomtörténeteket, a Párkányi Ferenc által Baross Gábor telepről és környékéről írt, kiadatlan munkát, és persze rengeteg más iratot. 
A legérdekesebb a Canonica Visitatio. Ez egy olyan dokumentum, amit a püspök hivatalos látogatása alkalmából készítenek a plébánián. Szerepel benne rengeteg adat a plébánia történetéről, a hitéletről, és általában sokat meg lehet tudni a helyi egyházi mindennapokról. A Barosson megtalált (amúgy a plébánia történetében tudtommal egyetlen létező) Canonica visitatio 1948-ban készült abból az alkalomból, hogy az egyházközség megszűnt Nagytétény filiájának lenni, és önálló plébánia lett.  Két változat  is pihen a plébánián, egy kézzel írt díszesebb, és egy írógéppel készült. A kézzel írtnak az előlapja és egy oldala látható itt. 

Nincsenek megjegyzések: